KEHOP-5.3.1-17-2017-00004

ÜDVÖZÖLJÜK OLDALUNKON!

 

Az NFP Nemzeti Fejlesztési Iroda Nonprofit Kft.  és a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. konzorciuma a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül “Energiahatékonysági fejlesztések és új fogyasztók hálózatra kapcsolása a FŐTÁV Zrt. távhőrendszereiben” címmel, sikeresen nyújtott be pályázatot.

A KEHOP-5.3.1-17-2017-00004 azonosítószámú projekt keretében elnyert európai uniós és magyar állami támogatás összege 745.327.860 forint. A támogatás mértéke 50%.

 

A PROJEKT CÉLJA

A KEHOP-5.3.1-17-2017-00004 azonosítószámú projekt keretein belül FŐTÁV Zrt. hőközpontok korszerűsítését, fűtőművi visszakeringető szivattyúk és további távhővezeték rendszerben található szivattyúk  cseréjét, valamint új fogyasztók távhővezeték-hálózatra kapcsolását valósítja meg.

 

PROJEKT LEÍRÁSA, PROJEKT ÁLTAL ÉRINTETT TERÜLETEK

A távhőrendszerbe integrálandó fogyasztók nagy része már olyan, több éve üzemelő épületben él, dolgozik, amely rendelkezik saját hőtermelő rendszerrel. Ezek a hőtermelő rendszerek túlnyomó részben hagyományos, földgáztüzelésű kazánok, amelyek a technológia fejlődése miatt elavultak, és az új tüzelőberendezésekhez képest rossz hatásfokkal üzemelnek. Az új fogyasztók egy kisebb csoportját új építésű ingatlanok teszik ki, melyekben a fűtést távhőszolgáltatás segítségével fogják megkezdeni.

 

PROJEKT ELEMEK

 • Hőközpontok korszerűsítése
  A jelenleg üzemelő hőközpontok alkotó elemei technológiailag elavultak, a hőveszteségek, villamos veszteségek a kor színvonalához képest magasak, a modern ellenőrzés/karbantartás (távfelügyelet) lehetősége nincs mindenhol megteremtve. A villamos egységek 3 fázisú villamos motorokkal hajtott szivattyúkból állnak, amelyek nem fordulatszám szabályozásúak. A hőközpontok alkotó elemei a fent leírtakból következően korszerűsítésre szorulnak.
  A fejlesztendő 5 darab hőközpont jelenlegi összesített energia felhasználása a következő módon alakul: éves villamos energia fogyasztás: 1 094 934  kWh/év.
  A fejlesztés eredményeképpen  23%-al csökkenhet a villamos energia felhasználás. Így  éves szinten: 251 835 kWh/év villamos energia megtakarítás prognosztizálható. Ez a villamos energia rendszerben 2518 GJ/év primer energia megtakarítást eredményezhet.  
 • Új fogyasztók hálózatra kapcsolása
  Jelenleg Budapest épületeinek hőellátását túlnyomórészt földgázzal üzemelő hőtermelő berendezések látják el. A pontforrások magas száma hátrányosan befolyásolja a levegőszennyezettség szintjét is.

  Az új fogyasztók távhőrendszerbe történő kapcsolása többek között Budapest levegőminőségét is javíthatja. A FŐTÁV Zrt. új távhővezetékpárokat hoz létre, ami az energetikai korszerűsítések miatt csökkenő fogyasztásból fakadó hőpiac-zsugorodást kompenzálhatja. A negyvennél is több leendő új budapesti fogyasztó között található irodaház, lakópark, társasház, iskola, piac, telephely, gyógyfürdő is.

  A fejlesztésekkel, megközelítőleg 44 118 GJ/év fosszilis tüzelőanyagból származó tüzelőhő elmaradásával lehet számolni.
 • Fűtőművi visszakeringető szivattyúk, és további távhővezeték rendszerben található szivattyúk  cseréje
  Az Észak-Budai Fűtőmű területén található fűtőművi kazánokhoz tartozó visszakeringető szivattyúk a fűtőművel egyidősek, energetikai  mutatójuk elmarad a mai elvárásoktól. Jelentős felújításra szorulnak. A korszerűsítéssel jelentős villamos energia megtakarítás várható, továbbá az átfolyós csapágyhűtés megszüntethető, ezzel jelentős vízfogyasztás csökkenés realizálható.
  A korszerűsítéssel jelentős villamosenergia- és vízfogyasztás-csökkenés realizálható. A 3 db visszakeringető szivattyú eddigi becsült éves villamos energia felhasználása darabonként megközelítőleg 71599 kWh/év szinten alakult. A korszerűsítés után ez az érték a 54 091 kWh/év-re eshet vissza. Ebből következően 17 057 kWh/év villamos energia megtakarítás prognosztizálható, ami a 3 szivattyú esetében 52 522 kWh/év villamos energia megtakarítást eredményezhet.
  A FŐTÁV Zrt. teljes villamosenergia-felhasználásának 69 százalékát a hőközpontok fogyasztása teszi ki, melyek nagyjából 60 százaléka fűtési keringetőszivattyúk működtetéséből ered. A korszerűtlen állandó fordulatú szivattyúk, melyek nyomáskülönbsége a térfogatáram csökkenésével emelkedik, ez a korszerűsített fűtési rendszereket is jobban igénybe veszi. Budapesten a távhővel ellátott épületekben a korszerűsített fűtési rendszerek aránya jelenleg mintegy 40 százalék. Az épületenergetikai korszerűsítések a következő években a távhővel ellátott épületek tekintetében is folytatódnak, ennek következtében a hőfelhasználás tovább mérséklődik. A távhőszolgáltatás versenyképességének megőrzése érdekében a korszerűtlen hőközponti szivattyúk energiahatékony típusra történő cseréje az energiamegtakarítás mellett az üzembiztonságot is növeli, valamint elősegíti a fűtési rendszerek kiegyenlített, csendes üzemét.
  A cserélendő keringető szivattyúk  jelenlegi összesített energia felhasználása a következő módon alakul: éves villamos energia fogyasztás: 73 138 kWh/év. Az éves hőenergia igény a hőközpontok részéről a fejlesztés előtt: 26 855,8 GJ/év. A fejlesztés eredményeképpen 3,5% hőenergia megtakarítás jelentkezhet, továbbá 23%-al csökkenhet a villamos energia felhasználás. Így  éves szinten:  940 GJ/év-el kevesebb hőigény jelentkezik a hőközpontok esetében, amely 803 GJ/év tüzelőhő megtakarítást eredményez a távhőtermelő egységekben, továbbá16 822 kWh/év villamos energia megtakarítás prognosztizálható.

 

ESEMÉNYEK

Támogatási szerződés megkötése:

2017.11.15.

Kiviteli szerződések megkötése:

 

A projekt megvalósítás megkezdésének időpontja:

2016.09.14.

A projekt megvalósítás befejezésének tervezett időpontja:

2018.09.14-ig TSZ módosítás alatt hosszabbítás miatt, várható befejezési dátum 2019.08. hó

Jelenleg folyó munkálatok:

kivitelezési munkálatok zajlanak

 

RENDEZVÉNYEK

Ünnepélyes projektzáró rendezvény:

2019. II. negyedévben (tervezett időpont)

      

SAJTÓSZOBA

Sajtókapcsolati elérhetőség:  sajto@fotav.hu

Letölthető anyagok:

Projektnyitó rendezvény sajtóközlemény

Projekt tájékoztató anyag (szórólap)

Sajtóközlemény 2019. 01. 30.

Projekt tájékoztató anyag 2019. június

Projekt tájékoztató anyag 2019. július

 

KAPCSOLAT            

FŐTÁV Zrt.

Budapesti Távhőszolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Postacím: 1509 Bp., Pf. 9.

Telefon: +36 1 700 7000; Fax: +36 1 206 1545;

pr@fotav.hu

www.fotav.hu

 

NFP Nonprofit Kft. 

Xenter 13 Irodaház 1139 Budapest, Pap Károly u. 4-6

Telefon: +36 1 239 04 20

nfp@nfp.hu

www.nfp.hu