60 éves a FŐTÁV

60 éves a FŐTÁV

60 évvel ezelőtt jött létre a roppant hangzatos nevű Fővárosi Távfűtés- és Melegvízszolgáltató Vállalat, vagyis a FŐTÁM. Országszerte alig kilencezer távfűtött lakást tartottak számon, ebből 4829-et Budapesten fűtött a FŐTÁM. 1966-ban miután átvette az ipari fogyasztók nagy részét, új néven, mint Fővárosi Távfűtő Művek folytatta tevékenységét. A tizenöt éves lakásépítési program hatására ugrásszerűen megnőtt a távfűtött épületek száma, 1968-ban már közel 37.000 lakásban biztosítottuk a meleget. Ez a szám napjainkra csaknem elérte a 240 ezret, ez a főváros lakásállományának nagyjából harmada. Ezzel társaságunk a főváros energiagazdálkodásában és környezetvédelmi, várospolitikai törekvéseinek megvalósításában is megkerülhetetlen szerepet tölt be. Jelenleg 573 nyomvonal km. távhővezetékkel és 3481 saját tulajdonú hőközponttal rendelkezünk, melyek nagyobb részét távfelügyeletbe kapcsoltan üzemeltetjük.

A jövőben az egyik legnagyobb feladatunknak tekintjük a levegőtisztaság- és klímavédelmet. Ezen törekvésünket segíti a Hőgyűrű projektünk, aminek eredményeként a hat különálló szigetüzemi hőkörzet összekapcsolásával nő az ellátás biztonsága, a fejlesztés alatt álló övezetek bevonásával új fogyasztókat érhetünk el. A budapesti távhőrendszernek köszönhetően évente 200 ezer tonnával kevesebb CO2 kerül a levegőbe, az egységes rendszer kiépülésével pedig évente további több tízezer tonna CO2  kibocsátás maradhat el.

A 60. születésnapját ünneplő FŐTÁV továbbra is az ügyfelek kényelméért, biztonságáért és a környezet terhelésének csökkentésén dolgozik.