Európai Hulladékcsökkentési Hét 2020.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétnovember 21-29. között került megrendezésre. Missziója, hogy megszólítsa az embereket és felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére nem csak ezen az egy héten, de hosszú távon is.

Idén a FŐTÁV Zrt. is csatlakozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálásával megrendezendő Európai Hulladékcsökkentési Hét szemléletformáló kampányához „5 napos programsorozat a Vállalat dolgozói részére a hulladékcsökkentés, újrahasználat, újrahasznosítás témaköreiben” akcióval.

A programsorozat keretein belül a rendelkezésre álló belső fórumokon

  • a dolgozók információkat kaptak a hulladékcsökkentés fontosságáról, lehetőségeiről. a világban, Európában és Magyarországon keletkezett hulladékok mennyiségéről, azok sorsáról,
  • a FŐTÁV Zrt. hulladékcsökkentési törekvéseiről és annak eredményeiről,
  • kvízjátékra került sor a munkavállalók körében a megjelentetett anyagokban szereplő információkból,
  • pályázattal bíztattuk a dolgozóinkat a hulladékokból adventi, karácsonyi tárgyak készítésére.

A FŐTÁV Zrt. mindig is nagy hangsúlyt fektetett a hulladékok keletkezésének csökkentésére, a keletkezett hulladékok minél nagyobb mértékű újrahasznosításra. A célok megvalósítása érdekében az utóbbi időszakban az alábbi intézkedések kerültek megvalósításra:

  • a FŐTÁV Zrt. a használatból kivont tárgyakat, eszközöket selejtezés előtt minősíti, a még használható tárgyakat kedvezményes áron eladásra kínálja munkavállalói részére,
  • a távhővezetékek felújítása, kiépítése során, a korábban kibontott, de még használható csővezetékeket – a szolgáltatás folyamatos fenntartása érdekében – provizor vezetékként alkalmazza,
  • a munkavállalók részére rendszeres adománygyűjtési akciók kerülnek meghirdetésre, melyekkel a rászorulók segítése mellett a munkavállalóknál keletkező hulladékok mennyisége is csökkenthető,
  • a hulladékszállításra vonatkozó beszerzési kiírásokba alapkövetelményként kerül évek óta megfogalmazásra az átvett hulladékok minél nagyobb arányú hasznosítása, mely a kiválasztási folyamat egyik meghatározó tényezője lett.

A 2018. évben lecserélésre kerültek a papír és műanyag gyűjtésére alkalmazott korábbi gyűjtőedények, és új, figyelemfelkeltőbb szelektív hulladékgyűjtő edények kerültek kihelyezésre a telephelyekre. Az új gyűjtőedényzeteken elhelyezett feliratok részletesebb tájékoztatással szolgálnak a munkavállalók részére, a bennük gyűjthető hulladékokra vonatkozóan, elősegítve ezzel a szelektív gyűjtés megvalósítását.

A hulladékcsökkentési törekvések következtében a 2013. évi adatokhoz képest 2019-re a vállalat tevékenysége során keletkező veszélyes hulladékok mennyisége 71%-kal[1], a nem veszélyes hulladékok mennyisége 47%-kal csökkent. 2019-ben a termelt veszélyes hulladékok 67%-a, a nem veszélyes hulladékok 52%-a hasznosításra került.

Emellett a FŐTÁV Zrt. elkötelezett a környezet hulladékszennyezettségének csökkentése mellett, ezért 2018. és 2019. években a FŐTÁV csoport két hajóval is képviseltette magát a PET Kupán, továbbá 2019. évben részt vett az országos TeSzedd! akcióban és a cég központi telephelye környékén szerveztünk hulladékgyűjtést.

 


[1] A veszélyes hulladékok mennyiségénél az eseti jellegű, működéshez nem kötődő hulladékok (azbesztmentesítés, olajtartályok kiürítése) mennyiségét nem vettük figyelembe.