Fűtésleállás - 2020. 04. 15.

Országosan, így Budapesten is április 15-én véget ér a hivatalos fűtési szezon, amit a fővárosban a folyamatos, fennakadás nélküli üzemmenet jellemzett. Ez azonban nem jelenti a fűtési időszak végét a FŐTÁV Zrt. szolgáltatásait igénybevevő mintegy 240 ezer fővárosi lakossági és a csaknem 7 ezer üzleti fogyasztó számára.

A fűtési időszak hosszát kormányrendelet határozza meg, ami szeptember 15-től május 15-ig tart. A FŐTÁV a felhasználóival kötött üzemviteli megállapodásban foglalt időpontok szerint kapcsolja be vagy ki az adott épület fűtését.  Az április 15-e utáni úgynevezett rendelkezésre állási időszakban a fogyasztóknak lehetőségük van arra, hogy eseti rendelkezéssel az üzemviteli megállapodásban rögzített időpontoktól eltérő fűtéskapcsolást  kérjenek. Az eseti rendelkezést a képviselőknek kell az általuk már jól ismert módon eljuttatni a távhőszolgáltatóhoz legfeljebb május 14-ig. Az ilyen eltérő eseti rendelkezésű fűtésindítás vagy leállítás az április 15. és május 15. közötti időszakban kizárólag egy alkalommal díjmentes.

Ugyanakkor az épületek fűtésének szabályozásában a legkorszerűbb megoldás az, amikor az üzemviteli megállapodásban rögzítettek szerint a hőközpontokat szabályozó elektronika - a külső hőmérséklet változása - szerint automatikusan kapcsolja ki vagy be a fűtést, így akkor indul el és áll le a fűtésszolgáltatás, amikor az szükséges.

A budapesti távhőszolgáltató a koronavírus okozta járvány idején is minden ügyfelének biztosítja a szolgáltatást, és a márciusban kihirdetett veszélyhelyzetben is folyamatos a fűtés- és melegvíz ellátás. A jelenlegi járványügyi helyzet kapcsán a Főtáv Zrt. számos téren tett intézkedéseket ügyfelei és munkatársai egészségének védelmében, illetve hogy a távhőszolgáltatás megszokott szintjét fenntartsa, az ellátáshoz szükséges, műszakilag összetett rendszert folyamatosan üzemeltesse.

A FŐTÁV Zrt. munkavállalói közössége továbbra is azon dolgozik, hogy a magas színvonalú szolgáltatás a jelenlegi, mindenkitől alkalmazkodást és erőfeszítéseket igénylő időszakban továbbra is fennmaradjon és a kifejezetten szükséges esetekben számít az ügyfelek indokolt mértékű együttműködésére is.

A FŐTÁV Zrt. ugyanakkor megkezdte a felkészülést a május 15-e után következő nyári karbantartási időszakra, amikor a lakóközösségek igényeit a vírus okozta járványhelyzet aktuális állásának függvényében tervezi majd végrehajtani. A lakosság által kezdeményezett, az épületeken belüli karbantartásokhoz szükséges víztelenítési feladatok elvégzésének menetéről a FŐTÁV Zrt. május 15-éig külön tájékoztatást ad.


A FŐTÁV Zrt. jelenleg minden ügyfélszolgálati irodájában szünetelteti a személyes ügyintézést. Ehelyett a vállalat online felületén (http://www.fotav.hu/lakossagi-ugyfelek/ugyfelszolgalat/ugyintezes-interneten/) intézhetők a számlázással, a befizetéssel, az adatváltozással, a műszaki jellemzőkkel kapcsolatos főbb ügytípusok. A FŐTÁV Zrt. telefonos ügyfélszolgálata a koronavírusos veszélyhelyzetben is a megszokott nyitvatartási időben fogadja az ügyfelek hívását, a műszaki hibabejelentés pedig 0-24 órában érhető el.

A veszélyhelyzetben azzal is csökkenthető a megbetegedés esélye, ha az ügyfelek nem készpénzt használnak a számlák rendezésére, hanem elektronikus úton fizetik a díjakat. A FŐTÁV Zrt. több megoldást is kínál erre: a számlák fizethetők bankkártyával az online ügyfélszolgálati oldalon, vagy banki csoportos beszedéssel, átutalással, továbbá a Díjneten keresztül is.

A távfűtés, mint környezetkímélő fűtési technológia jótékony hatása a jelenlegi helyzetben is hasznos, ugyanis - bár a forgalom is jelentősen csökkent - a távfűtési rendszer légszennyezettségben játszott szerepe messze alulmarad a más fűtési rendszerekéhez képest, ezzel is élhetőbb városi környezetet, a fűtési idényben is tisztább levegőt teremtve.

A vállalat felmérései kimutatták, hogy Budapesten további mintegy 45 ezer gáz-, illetve szilárd tüzelésű háztartás távhőre kapcsolása évente megközelítőleg 67 ezer tonna CO2 kibocsátás-csökkenést eredményezne. Ezen felül a becslések alapján, éves szinten csaknem 80 tonnával kevesebb egyéb káros anyag kerülne a légkörbe. A Főtáv számításai alapján, ha az egyedi gáz- és a fafűtést felváltaná a környezetbarát távhő, érdemben nőne annak az esélye, hogy fűtési szezonban se alakuljon ki szmogriadóra okot adó légszennyezettségi állapot a fővárosban.


Budapest, 2020.04.15.

 

FŐTÁV Zrt.