Környezetbarát fejlesztések

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Környezetbarát fejlesztések a budapesti távhőszolgáltatásban

A Főtáv Zrt. Budapest vezető-, és egyben az ország legnagyobb távhőszolgáltatója, hosszú távú stratégiájában kiemelten szerepel, hogy törekedjen a környezetbarát fűtési mód hatékonyságának növelésére, új kapukat nyisson a zöld energia irányába, a világ fejlett városaihoz hasonlóan egyre nagyobb részben használja az előállításhoz a települési hulladékokat és a megújuló energiaforrásokat. 

A FŐTÁV Zrt., mint a távfűtés zászlóshajója ehhez hangolta beruházási tervét, aminek egyik fontos eleme a fővárosi távhővezeték-gyűrű kiépítése. Ezzel a tudatos döntéssel a főváros belső részeit is rá lehet csatlakoztatni a rendszerre, így jelentősen csökkenthető az üvegházhatást okozó légszennyező anyagok kibocsátása. A fejlesztések másik iránya az energiahatékonyság növelése, ezzel is hozzájárulva az energiafogyasztás csökkentéséhez.

A FŐTÁV elkötelezett a környezetvédelem, illetve a környezettudatos gondolkodás szélesebb körű terjesztése iránt. A FŐTÁV Zrt. a Budapest Éghajlatváltozási Platform tagjaként tevékenyen részt vett Budapest Klímastratégájának kidolgozásában. A konkrét intézkedések és feladatok végrehajtását 2030-ig előirányzó dokumentum megerősíti, hogy összeurópai, tehát egyben hazai cél az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentése. Ebben kiemelt szerepe van a FŐTÁV távhő-rekonstrukciós programjának is, amely a már említett budapesti hőgyűrű kiépítésén, vagyis a szigetszerűen működő hőkörzetek összekapcsolásának feladatán belül külön megemlíti a Kéménymentes Belváros program, továbbá a távhűtő-rendszer megvalósítását, a megújuló energiahordozók részarányának a növelését. A Főtáv Zrt. jelenleg 240 ezer lakossági, illetve mintegy 7 ezer üzleti fogyasztónak nyújt szolgáltatást Budapesten, vagyis minden harmadik polgár távfűtése ingatlanban lakik.

A FŐTÁV Zrt. emellett elkötelezett az energiahatékonyság növelése, az energiafelhasználás csökkentése és a minél nagyobb mértékű megtakarítás iránt.

A budapesti hőgyűrű négy éve megkezdett tervezési folyamatának eredményeképpen a program egyik lépcsőjeként hazánk legnagyobb távhőszolgáltatója 2018-ban hozzákezdett a Kéménymentes Belváros program megvalósításához, amelynek keretében a távhővezetéket Dél-Budáról az Erzsébet hídon át a pesti oldalra viszik át. A stratégiai gerincvezetékek első ütemben 2022-ig tervezett kialakításával, a FŐTÁV Budapest-szerte egyre szélesebb körben biztosíthatja a környezetbarát, energiahatékony, biztonságos, egyben versenyképes árú és minőségű távhőszolgáltatást.

A fővárosi hőgyűrű kiépítése a belváros szmogmentesítéséhez és a rozsdaövezetek felértékelődéséhez vezethet

A budapesti hőgyűrű kialakításával, több mint 40 milliárd forint összértékű – részben európai uniós, illetve saját forrásból, valamint mintegy 19 milliárd forintnyi Európai Beruházási Bank által biztosított hitelből finanszírozott - beruházással néhány év alatt jelentősen javítható a főváros levegőminősége. Ez úgy érhető el, hogy a nyolc szigetszerűen működő hőkörzetet összekötik, egy egységes hálózatot létrehozva. Így a Belvárosban, a belső pesti kerületekben, később pedig a rozsdaövezetekben válhat elérhetővé a távfűtés. Mindezzel Magyarország legnagyobb távhőszolgáltatója hozzájárul Budapest kiemelt városfejlesztési céljaihoz is.

Budapest belvárosában még sétálni is bátrabban, tisztább levegőben lehet majd a jövőben, ha a FŐTÁV Zrt. a már folyamatban lévő, világszínvonalú fejlesztéseivel kialakítja a fővárosi hőgyűrűt.

Az Erzsébet hídi stratégiai tranzitvezeték kiépítésével a belvárosban akár több tízezer lakás csatlakozhat majd az egységes budapesti távhőrendszerhez. Számítások szerint egyébként Budapest a több tízezer belvárosi lakás távhőre kapcsolásával elfelejtheti a szmogriadót. Mindezzel a város jelentős városfejlesztési célt érne el, hiszen a levegő minőségének javítása, a legszennyezőbb szálló por mennyiségének, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának a csökkentése európai uniós előírás, egyben a főváros klímastratégiájának is a része. A vállalat felmérései kimutatták, hogy csak Budapesten mintegy 45 ezer gáz-, illetve szilárd tüzelésű háztartás távhőre kapcsolása évente megközelítőleg 67 ezer tonna CO2 kibocsátás-csökkenést eredményezne. Ezen felül a becslések alapján, éves szinten csaknem 80 tonnával kevesebb egyéb káros anyag kerülne a légkörbe. A távhőrendszer egységesítésével, a megújuló energiaforrások részarányának tervezett növelésével évente 150-170 kilotonna szén-dioxid-kibocsátás maradna el, ellenben megmaradna 25 millió átlagos fa, másként számolva 12 ezer hektárnyi erdő. A szakemberek által összegzett statisztikai adatok kimutatták: jelenleg Magyarország – Kínát követve – a világon a második a légszennyezettségből eredő megbetegedések tekintetében.

A hőgyűrű kialakítása legalább három fő előnnyel jár: egyrészt jelentősen javul az ellátás biztonsága, másrészt piaci versenyt is indukálhat a szereplők, az erőművek, a hőtermelők között, továbbá a hőgyűrű mentén nagyon sok új fogyasztó is elérhetővé válik, és bekapcsolható a távfűtésbe.

A Fővárosi hőgyűrűvel Európa egyik legnagyobb energiairányítási rendszere és táhővezeték hálózata épül Budapesten, amit a Brit külügyminisztérium felkérésére tavaly decemberben Manchesterben mutatott be a FŐTÁV, mint követendő példát. A programnak jelentős hatása volt abban, hogy Budapest 20 helyet javítva a 35. helyre ugrott a világ legélhetőbb városainak rangsorában. 

A FŐTÁV környezettudatos magatartásának jó példája, hogy a legújabb, innovatív technológiai beruházásaival, a régi technikai megoldások kivezetésével folyamatosan növeli a távhőrendszer hatékonyságát, ezzel is csökkentve a károsanyag-kibocsátást, tovább növelve a távhőrendszer környezetbarát jellegét. Ebbe a tevékenységébe illeszkedik a korábbi olajtüzeléses technológia kivezetése az óbudai fűtőműben, amit 2018-ban teljesen megszüntetett a vállalat és a fűtőműben található berendezéseket a tervek szerint modern energiatárolóvá alakítja át. A két 10000 m3-es tároló közül az egyik kitisztítása már megtörtént, a másiké folyamatban van.

 

Budapest, 2019. szeptember 24.

FŐTÁV Zrt.