Folynak a távhővezeték-építési munkálatok az V. és a XIII. kerületben

A Főtáv a fővárosi hőgyűrű kiépítésének részeként jelenleg a Kéménymentes belváros program megvalósításán dolgozik.

A Főtáv a Kéménymentes belváros programmal, az úgynevezett fővárosi távfűtési hőgyűrű részeként bővíti a meglévő vezetékhálózatát. Akárcsak korábban Bécsben, így Budapesten is összekötik a külvárosi részeken található szigetszerű hőkörzeteket, azaz távfűtéses övezeteket. Ezzel a belső pesti kerületekben is bevezethetővé válik a környezetbarát távfűtés.  A hőgyűrű program munkálatai átmeneti kényelmetlenséget okozhatnak, amiért a FŐTÁV Zrt. a lakosság türelmét és megértését kéri.

Pillanatnyilag két fő helyszínen, az V. és a XIII. kerületben folynak munkálatok.

Az Erzsébet hídnál és a hídszerkezeten várhatóak a leglátványosabb távhővezeték-építési munkálatok, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem független vizsgálata alapján a híd terhelhető, így az építéséhez szükséges engedélyek kézhezvételét követően a kivitelezők már hétfőn megkezdték az előkészületeket.

A Kossuth Lajos utcában, a Városház utcánál folytatódik a közműkiváltás. A munkálatok során az említett V. kerületi helyszíneken később egy-egy nagy szerelőakna épül, amelyeket egy járható földalatti közműalagút köt majd össze, így ezen a hosszú szakaszon nem kell útburkolatot bontani és forgalmi korlátozást bevezetni. Ezzel egyidőben a Rác fürdőnél a budai oldal régészeti feltárása zajlik.

A XIII. kerületben utolsó szakaszába léptek a távhővezeték-bővítési és építési munkálatok. A Tatai út és a Hajdu utcánál található szivattyútelep közötti kibővített hálózatot szeptember 14-én az úgynevezett élőre kötéssel üzemelték be.

Szeptember 19-én, szerdán megkezdődött a Kispest–Angyalföld stratégiai távhő gerincvezeték-építési projekt már elkészült szakaszának üzembe helyezése. Az elkészült szakasz a Városliget melletti Dózsa György út Benczúr utcai kereszteződésétől a XIII. kerületi Kassák Lajos utcáig tart. Az utóbbi helyszínen kialakított aknában kötik össze az új és a meglévő vezetékeket. A várhatóan a héten befejeződő munkálatokhoz a melegvíz-szolgáltatás korlátozására nincs szükség. Szintén ezen a héten várható továbbá, hogy a Lehel utca alatt átsajtolt vezetékeknél megtörténik a „csőbefűzés”, és az angyalföldi területeken megkezdődhet a helyreállítás.

A kivitelezők a Tahi utcában és a Dózsa György úton előreláthatóan október közepére, a Lehel utca és a Kassák Lajos utca között pedig november közepére fejezhetik be a felbontott utak aszfaltozását, az eredeti közúti forgalom visszaállítását, és az érintett zöld területek pótlását. A távhővezeték-építési munkálatok még az ősszel az Állatkerti körúton, jövő tavasszal pedig az Ajtósi Dürer soron folytatódhatnak.