Megkezdődtek a januári előkészítő munkálatok

Idén is folytatódnak a munkálatok a FŐTÁV Zrt. fővárosi hőgyűrű és azon belül a Kéménymentes Belváros programjának keretein belül.

A múlt év novemberében megkezdődtek a pesti oldalon annak a több mint 300 méter hosszon tervezett 23 méter mély alagút két nagy aknájának építési munkálatai, amelyben a hídon átívelő távhővezetékek haladnak majd. Decemberben megtörtént a résfalazás a Kossuth Lajos utcában a Városház utcánál, január hónap végén pedig a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola épülete előtt, a Szabad sajtó úton is. Az előbbi munkaterületen már megkezdődött, míg a Szabad sajtó úton az aknák mélyítése a január 14-ei héten folytatódik. A szakemberek párhuzamosan haladnak majd, így várhatóan február végére átadhatják majd a munkaterületet.

Az úgynevezett mikrotunnelinges eljárással, a metróvonal kiépítéséhez hasonló fúrással épülő alagút kivitelezői a nyár közepére végezhetnek a vezetékek beszerelésével. Ez az alagút köti majd össze a Budáról, a Rác fürdőtől áthozandó vezetéket a Városház utcában már évekkel ezelőtt kiépítettel, hogy a tervek szerint a belvárosban elsőként a Főpolgármesteri Hivatal kapcsolódhasson rá a távfűtésre.

Az Erzsébet híd alatt is egyre láthatóbbá válhat a fejlesztés, mert január harmadik hetében ugyancsak megkezdik a hídszerkezethez rögzített faállványzatról a vezetéktartók felszerelését, amelyek segítségével május végéig felszerelhetik a csöveket. A szabott határidők szerint júliusban egybefüggő lehet a vezetékhálózat a Rácfürdő és a Városház utca között. Az üzembe helyezést nyomáspróbák és komoly vizsgálatok előzik majd meg.

A pesti oldalon a Március 15. térnél is megkezdődnek a vezetéképítési munkák tényleges előkészületei, az ottani aknák kialakításához. A munkálatokat megelőzi azonban egy régészeti feltárás, és egy, a munkaterület útjában álló fa kivágása, amelyhez jelenleg a szükséges engedélyeket várják.

Mindeközben budai oldal új vezetékpárjainak jelentős részét már lefektették. A Krisztina körút alatti sajtolás februárban kezdődhet, áprilisra a gázvezeték kiváltása is megtörténik.

A projekt haladását korábban részben a budai régészeti munkák elhúzódása, illetve egy pesti vízcsőtörés is hátráltatta.