Sávszűkítés a Kossuth Lajos utcában

A FŐTÁV Zrt. Kéménymentes belváros programjának következő lépéseként október 31-ig egy-egy sávra szűkül a közlekedés a Kossuth Lajos utcában.  Ebben az időszakban egy közel 300 méteres és több mint 2 méter átmérőjű járható közmű alagút épül, amelynek úgynevezett réselési munkálataihoz kezdenek hozzá a kivitelezők. Ezt követően az elmúlt hetekben megszokott, és jövő tavaszig mindenképpen fennmaradó sávkorlátozás áll helyre.

A projekt a budapesti hőgyűrű kiépítésének része, amelynek keretében a FŐTÁV Zrt. Dél-Budáról az Erzsébet hídon át a pesti belvárosba átvezetve teremti meg az V. kerület, majd a szomszédos városrészek számára a távfűtés lehetőségét. A több mint 4 milliárd forintos, uniós támogatású fejlesztés budai oldalán, a Rác fürdőnél ugyancsak október 23-a után betonozzák a távhővezetékek csatlakoztatására szolgáló aknát, amelynek gépészeti szerelése december elejére várható.

A Krisztina körút alatt, az Erzsébet híd budai hídfőjénél kialakított aknáig sajtolják át a csöveket. A rendszer beüzemelését az év utolsó hónapjának közepén tervezik. Onnan a hídig jövő tavasszal folytathatók a munkálatok, amikor az érintett szakaszon kiváltható lesz a gázvezeték.

A távhővezeték hídon való átvezetéséhez október végéig elkészül a teljes állványzat. A gyalogos közlekedéshez, fából kialakított „járdaszakasz” már elkészült. A mindehhez szükséges 75 tonna, csaknem 38 köbméter faanyagot korábban egy tolóhajóhoz csatlakoztatott uszállyal szállították a hídhoz. Ezzel párhuzamosan úgynevezett lépcsőtorony épül a híd budai hídfőjénél, amelynek segítségével a csöveket a helyükre juttathatják. A munkálatok idején sem a hídon, sem a rakpartokon nem kell jelentősebb forgalmi korlátozásra számítani eltekintve a teljes vezetékhálózat elkészültét követő, nyomáspróbát. Erre a csaknem két órás időtartamra a híd teljes lezárására lesz szükség. Ezt várhatóan egy éjjeli időpontban végzik a szakemberek.

Eközben a Dózsa György úton a Kispest–Angyalföld stratégiai gerincvezeték kiépítésének első jelentős szakasza a befejezéséhez közeledik. Különféle nehézségek miatt a tervezetthez képest később, csak november végén tudják átadni a teljes forgalomnak a Dózsa György út XIV, kerületi szakaszát. A Hősök terénél, illetve a XIII. kerületi szakaszon, a Lehel utcánál található munkaterületeket pedig december közepére. Ugyancsak Angyalföldön, a nagy forgalmú Vágány utcában viszont már november elejére visszaállíthatják az eredeti forgalmi rendet.