Vezetéképítés átütemezése

Január negyedik hetében is folytatódnak a FŐTÁV Zrt. stratégiai tervében szereplő budapesti hőgyűrű kiépítésének a munkálatai. Az Erzsébet híd pesti oldalán, a Március 15. térnél régészeti feltárás miatt kellett a vezetéképítés ütemét átszervezni.

A FŐTÁV Zrt. folyamatban lévő projektjei közül az Erzsébet hídi tranzitvezeték építése, azaz a Kéménymentes belváros program megvalósítása folytatódott a január 21-ei héten is. A mostani munkák az Erzsébet híd pesti hídfőjének a vizsgálatával, a hídszerkezet feltárásával indultak. Az Erzsébet hídon január 23-án kezdődik a vezetéket átvitelét megelőző részletes műszaki vizsgálat. A jelenlegi tervek szerint május elejéig tartanak majd a híd alatti munkálatok.

A Március 15. teret már korábban elkerítették, a szükséges forgalomkorlátozásokat bevezették. A régészek XIX. századi falmaradványokat találtak, ők dolgoznak tovább, és ezzel párhuzamosan még három hétig közműfeltárások is lesznek.

A Városház utcánál folytatódik tovább a 23 méter mélyre tervezett akna mélyítése, január végére a kivitelezők már elérik az 5-6 méteres mélységet. Ebben az úgynevezett fogadóaknában kötik majd össze a Budáról, az Erzsébet hídon átvezetett távhő vezetékeket, a Városház utcában már évekkel ezelőtt kiépítettel. A vezetékeket Pesten a Március 15. tér alatt a Szabad sajtó út túloldalára, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola épülete előtti indítóaknáig, onnan pedig mikrotunnelinges eljárással egy járható alagúton vezetik az összekötés helyére.

A budai oldalon ütemezetten zajlanak a munkálatok, a Rác fürdő, a Krisztina körút és a Hegyalja út közötti terület helyreállítása és a végleges tereprendezés tavasszal, április körül várható.